Friday, 11 August 2017

Percentages - 10 Interesting Questions - CLAT, BBA, BAKING, SSC other Exams

  1. The population of a variety of tiny bush in an experimental field increased by 10% in the first year, increased by 8% in the second year but decreased by 10% in the third year. If the present number of bushes in the experimental field is 26730, then the number of bushes in the beginning was:
a.    25000
b.    27000
c.    28000
d.    24600
e.    None of these
 2. The production of a company has ups and downs every year. The production increases for two consecutive years consistently by 15% and in the third year it decreases by 10%. Again in the next two years it increases by 15% each year and decreases by 10% in the third year. If we start counting from the year 1998, approximately what will be the effect on production of the company in 2002?
a.    27% increase
b.    37% increase
c.    42% increase
d.    52% increase
e.    32% increase
  3. The present population of a country estimated to be 10 crores is expected to increase to 13.31 crores during the next three years. The uniform rate of growth is:
a.    8%
b.    10%
c.    12.70%
d.    15%
e.    None of these
  4. A building worth Rs.133100 is constructed on land worth Rs.72900 After how many years will the value of both be the same if land appreciates at 10% p.a. and building depreciates at 10% p.a.?
a.    3/2
b.    2
c.    5/2
d.    3
e.    None of these

  5. The population of a town increases 4% annually but is decreased by emigration annually to the extent of (1/2)%. What will be the increase percent in 3 years?
a.    9.8
b.    10
c.    10.5
d.    10.8
e.    None of these
  6. A tempo is insured to the extent of 4/5 of its original value. If the premium on it at the rate of 1.3 percent amounts to Rs.910. the original value of the tempo is:
a.    Rs.78,500
b.    Rs.80,000
c.    Rs.82,500
d.    Rs.87,500
e.    None of these
  7. The current birth rate per thousand is 32, whereas corresponding death rate is 11 per thousand. The net growth rate in terms of population increase in percent is given in 3 years?
a.   0.00%
b.   0.02%
c.    2.10%
d.    21%
e.    None of these
  8. The total population of a village is 5000. The number of males and females increases by 10% and 15% respectively and consequently the population of the village becomes 5600. What was the number of males in the village?
a.    2000
b.    2500
c.    3000
d.    4000
e.    None of these
  9. A’s income is 25% more than B’s income. B’s income in terms of A’s income is:
a.    75%
b.    80%
c.    90%
d.    96%
e.    None of these
  10. A’s salary is 50% more than B’s. How much percent is B’s salary less than A’s?
a.    33%
b.    33.25%
c.    33.33%
d.    33.50%
e.    None of these



Thursday, 20 July 2017

CPT Quantitative Aptitude sample Questions - Set 2

Question 1:
Regression analysis is concerned with
(a) Establishing a mathematical relationship between two variables.
(b) Measuring the extent of association between two variables.
(c) Predicting the value of the dependent variable for a given value of the independent variable.
(d) Both (a) and (c).
Question 2:
Which of the following statements is true?
(a) Usually mean is the best measure of central tendency.
(b) Usually median is the best measure of central tendency.
(c) Usually mode is the best measure of central tendency.
(d) Normally, GM is the best measure of central tendency.
Question 3:
Which measure of dispersion is based on all the observations?
(a) Mean deviation
(b) Standard deviation
(c) Quartile deviation
(d) (a) and (b) but not (c)
Question 4:
Scatter diagram helps us to
(a) Find the nature correlation between two variables.
(b) Compute the extent of correlation between two variables.
(c) Obtain the mathematical relationship between two variables.
(d) Both (a) and (c).
Question 5:
If the plotted points in a scatter diagram lie from upper left to lower right, then the correlation is_______.
(a) Positive
(b) Zero
(c) Negative
(d) None of these
Question 6:
The mean salary for a group of 40 female workers is 5200 per month and that for a group of 60 male workers is 6800 per month. What is the combined mean salary?
(a) 6500
(b) 6200
(c) 6160
(d) 6100
Question 7:
A town has a total population of 50,000. Out of it 28,000 read the newspaper X and 23000 read Y while 4000 read both the papers. The number of persons not reading X and Y both is
(a) 2000
(b) 3000
(c) 2500
(d) None of these
Question 8:
In how many ways can 8 persons be seated at a round table? In how many cases will 2 particular persons sit together?
(a) 5040
(b) 4050
(c) 450
(d) 540
Question 9:
Five times of a positive whole number is 3 less than twice the square of the number. The number is
(a) 3
(b) 4
(c) –3
(d) 2
Question 10:
What is the present value of Re.1 to be received after two years compounded annually at 10%?
(a) 0.73
(b) 0.83
(c) 0.93

CPT - Quantitative Aptitude Sample Questions

Question 1: 
What is spurious correlation?
(a) It is a bad relation between two variables.
(b) It is very low correlation between two variables.
(c) It is the correlation between two variables having no causal relation.
(d) It is a negative correlation.
Ans. (c)
Question 2: 
In case of an even number of observations which of the following is median ?
(a) Any of the two middle-most value
(b) The simple average of these two middle values.
(c) The weighted average of these two middle values
(d) Any of these.
Ans. (b)
Question 3: 
Mode of 0,3,5,6,7,9,12,0,2 is
(a) 6
(b) 0
(c) 3
(d) 5
Ans. (b)
Question 4: 
The line x = a + by represents the regression equation of
(a) y on x
(b) x on y
(c) Both of above
(d) None of above
Ans. (b)
Question 5: 
The entire upper part of a table is known as
(a) Caption
(b) Stub
(c) Box head
(d) Body
Ans. (c)
Question 6: 
In case ‘The ages of husbands and wives’ correlation is ______.
(a) Positive
(b) Negative
(c) Zero
(d) One
Ans. (a)
Question 7: 
Ogive is a
(a) Line diagram
(b) Bar diagram
(c) Both
(d) None.
Ans. (a)
Question 8: 
When ‘p’ = 0.5, the binomial distribution is
(a) Asymmetrical
(b) Symmetrical
(c) Both of above
(d) None of above.
Ans. (b)
Question 9: 
______ always lies in between the arithmetic mean & mode.
(a) G.M.
(b) H.M.
(c) Median
(d) G.M. and H.M.
Ans. (c)
Question 10: 
______ always lies in between the arithmetic mean & mode.
(a) G.M.
(b) H.M.
(c) Median
(d) G.M. and H.M.
Ans. (c)
Question 11: 
If the AM and GM for two numbers are 6.50 and 6 respectively then the two numbers are
(a) 6 and 7
(b) 9 and 4
(c) 10 and 3
(d) 8 and 5
Ans. (b)
Question 12: 
If all the observations are increased by 10, then
(a) SD would be increased by 10
(b) Mean deviation would be increased by 10
(c) Quartile deviation would be increased by 10
(d) All these three remain unchanged.
Ans. (d)
Question 13: 
A______ distribution is a theoretical distribution that expresses the functional relation between each of the distinct values of the sample statistic and the corresponding probability.
(a) Normal
(b) Binomial
(c) Poisson
(d) Sampling
Ans. (d)
Question 14: 
The sum of square of first n natural number is __________.
(a) (n/ 2) (n +1)
(b) (n/ 6) (n +1) (2n +1)
(c) [(n/ 2) (n +1)]2
(d) None of above.
Ans. (b)
Question 15: 
A population comprises 5 members. The number of all possible samples of size 2 that can be drawn from it with replacement is
(a) 100
(b) 15
(c) 125
(d) 25
Ans. (c)

All about IPMAT exams , The syllabus and best strategy explained

  https://youtu.be/a15n-01ruY8?si=1gMTLk0XHLsrdZel   Hello dear student/parent  I made one video about IPMAT exams This video will help the ...